10 desember 2018
Ny rapport om neurologmangel

Parkinsonforeningen står bag en ny rapport, som konkluderer, at der aktuelt mangler 50-100 neurologer på landsplan. På trods af, at antallet af neurologer forventes at vokse, er den planlagte tilvækst langt fra tilstrækkelig i forhold til den demografiske udvikling og udviklingen i behandlingsbehov hos den store gruppe danskere, som lever med en neurologisk sygdom.

Parkinsonforeningen offentliggør i dag rapporten ”Om mangel på neurologer – kortlægning, analyse og løsningsmuligheder”. Rapporten slår fast, at der aktuelt mangler op mod 100 neurologer på landsplan. Samtidig viser beregninger, at antallet af parkinsonpatienter frem mod 2025 forventes at stige med 19 pct.

I Parkinsonforeningen frygter vi for konsekvenserne for landets parkinsonfamilier i en tid, hvor neurologien i stigende grad er presset af flere ældre og nye behandlingsmuligheder.

”Jævnlig kontakt til en neurolog er vigtig for mennesker med parkinson, fordi sygdommen er fremadskridende. Vi er bekymrede over, at der i dag mangler neurologer, især i visse dele af landet, og at der ikke er udsigt til, at manglen bliver mindre fremover”, siger Astrid Blom, der er direktør i Parkinsonforeningen.

En rundspørge blandt foreningens medlemmer viser, at hver femte har oplevet neurologmangel i det seneste år. I enkelte regioner er tendensen nærmere de 30 pct., hvilket understreger, at manglen på neurologer allerede nu er et reelt og mærkbart problem. Det har konsekvenser for patienterne i form af længere tid mellem kontrolbesøg og udfordringer ved at kunne komme akut i kontakt med en sygehusneurolog. For den enkelte patient kan det betyde forringet livskvalitet, at der reageres for sent på sygdomsudvikling og at alvorlige bivirkninger overses.

”Når vi nu kan se, at neurologmanglen ikke forbedres over de kommende år, bliver det nødvendigt at iværksætte nye tiltag, som kompenserer for neurologmanglen i sundhedsvæsenet. Vi håber derfor meget, at man vil uddanne nye neurologer”, siger Astrid Blom.

07 mars 2024
2023 var á ymiskan hátt sera avbjóðandi
07 mars 2024
2023 gjørdist eitt
03 februar 2024
Parkinson­felagið hevur aðalfund leygar­dagin 2. mars kl. 12:00.
12 november 2023
Hugnaløta tann 11. november 2023
28 oktober 2023
Parkinson­felagið skipar fyri limafundi í Havn
22 oktober 2023
Parkinson i arbeidslivet
22 oktober 2023
Yvirmedisinering – ein vaksandi trupulleiki
26 mai 2023
Við Parkinson­felag­num í Skótahúsi­num í Runavík tann 17.mai.